Amilaz Proteini Nedir?
Bir amilaz proteini, kompleks karbonhidratların
sindiriminde rol oynayan bir enzim türüdür . Özellikle, büyük nişasta ve
glikojen moleküllerini Seo uzmanı
maltoz ve glukozun daha küçük şeker alt birimlerine ayırır . Alfa amilaz , beta
amilaz ve gamma amilaz olan üç farklı tipte amilaz proteini vardır .
Memeliler, bitkiler, mantarlar ve bazı bakteriler hepsi
bir amilaz proteini üretir. Alfa amilaz proteini, insanlarda ve diğer
memelilerde bulunan amilaz formudur. Bitkilerde, bakteri ve mantarlarda da
bulunur. Beta amilaz öncelikle bakteriler, mantarlar ve bitkiler tarafından
üretilirken, gamma amilaz sadece oldukça asidik ortamlarda bulunur.
İnsan sindirim sistemi içinde, bu protein ağızda tükürük
içinde ve ince bağırsağın duodenumuna salgılanan pankreatik sularda bulunur .
Ağız içinde bulunan amilaz proteini, ptyalin veya tükürük amilazı olarak Seo
hizmeti adlandırılır . Yiyecek ağızda iken nişastanın sindirilmesine
başlar. Tükürük amilazı, nişasta molekülünde bulunan spesifik bağları kırarak
nişastayı daha küçük moleküllere ayırır.
Nişastanın
tükürük amilazı tarafından sindirimi sırasında, enzim doğrusal alfa (1,4)
glikozidik bağ olarak adlandırılan bir bağ tipini kırar . Bu
tür bağlar, bir karbonhidrat olabilen veya olmayabilen bir karbonhidrat
molekülü, glikoz ve başka bir molekül arasında oluşan kovalent bağlardır. Bu
durumda, enzim bir molekülün ilk karbonu ile diğerinin dördüncü karbonu
arasındaki bağ üzerinde çalışır. Midenin asidik ortamı tükürük amilaz
proteinini inaktive eder ve bozar.
Midede, yemek, chyme denen kremalı bir karışım üretmek
için mide suları ile birleştirilir. Mideden ince bağırsağın duodenumuna geçer,
böylece sindirim devam edebilir. Sindirim çoğunluğu duodenum içinde oluşur,
böylece besin ince bağırsağın ileum içine geçerken vücuda emilebilen küçük
moleküllere ayrılır.
Kekik duodenuma girdiğinde, sindirim enzimlerinin üretimini
ve salınmasını uyarır . Pankreas amilaz proteini de dahil olmak üzere
pankreasta bir dizi farklı sindirim enzimi üretilir. Bu enzim, tükürük amilaz
proteini tarafından ağızda başlatılan çalışmaya devam eder.
Kurumsal seo Pankreatik
amilaz daha büyük karbonhidrat moleküllerini daha fazla sindirerek onları bir
tür şeker olan maltoza çevirir. Maltoz, iki glikoz molekülüne sahip bir
disakkarittir. İki glikoz molekülü üretmek için maltaz ile harekete geçer . Bu
moleküller, karbonhidrat sindiriminin nihai sonucudur ve daha sonra kan
dolaşımına emilir.
Yorumlar
Yorum Gönder