Amilaz ve Amilaz Arasındaki Fark Nedir?
Amiloz, bazı gıdalarda bulunan bir moleküldür ve
nişastanın bir bileşenidir. Amilaz ise nişastayı daha küçük parçalara ayıran
bir enzimdir. Nişasta Seo uzmanı
insan vücudunda önemli bir enerji kaynağı olduğundan, amilaz ve amiloz
arasındaki etkileşim gıda metabolizmasında yararlı bir rol oynar . Amilozun
kaynakları arasında patates, makarna ve ekmek bulunur ve vücut, tükürükte ve
pankreatik meyve sularında doğal olarak amilaz üretir.
Nişasta, bir karbonhidrat formudur ve çeşitli bitkilerde
bulunur. Nişasta metabolizma için faydalı enerji içerdiğinden, hayvanlar ve
mikroplar nişastalı yiyecekler yemeyi severler. Temel olarak, nişasta birbirine
bağlanmış bir glikoz molekülü topluluğudur ve bilim adamları nişastayı amiloz
ve amilopektin olan iki tip glikoz koleksiyonuna ayırırlar .
Amylopectin, yaklaşık 2 milyona kadar glikoz molekülü
içeren büyük bir alt birim moleküldür. Alfa (1-4) glikozidik bağlar olarak
adlandırılan özel Seo hizmeti
bağlarla birbirine yapışan yaklaşık 30 glikoz biriminden oluşan düzenlemelerden
oluşur. Bu küçük grupların her biri daha sonra alfa (1-6) glikosidik bağlarla
birbirine yapışır.
Amilopektinlerden çok daha küçük olmakla birlikte, amiloz
alt birimleri hala amiloz başına maksimum 20,000 glikoza kadar glikoz
molekülleri içerir. Bu moleküller alfa (1-4) glikozidik bağlarla bir arada
tutulur. Her bir amiloz, kendisini bir sarmal formuna doğru büken bir düz
zincirli glikoz zinciridir, buna karşılık amilopektin, dallan ihtiva eden bir
zincirdir.
Nişasta
moleküllerini bir arada tutan bağların her biri enerji içermekte ve hayvanlar
ve mikroplar bu enerjiyi kendi bedenlerini çalıştırmak için kullanabilirler.
Zamanla, evrim bu tür organizmaların bu enerjiye ulaşmak için amilozu parçalama
yeteneğini geliştirmesine neden oldu. Nişasta yiyen tüm hayvanlar pankreasta
amilaz üretirler ve bazıları da tükürük bezlerinde üretirler . İnsanlar
durumunda, amilaz ve amiloz etkileşimleri, gıda tükürüğe maruz kaldığında
ağızda başlar ve enzim, gıda mideden geçtikten sonra pankreastan ince
bağırsağın ilk bölümüne doğru salındığında enzimatik bozulma devam eder.
Amilaz ve amiloz arasındaki spesifik etkileşim, enzimin
sadece alfa (1-4) glikozidik bağları kesmesi nedeniyle oluşur. Alfa (1-6)
glikozidik bağları kesemez. Nişastanın amilaza maruz kalmasından sonra, enzim
nişastayı spesifik bağlarda parçalayarak, amiloz ve amilopektinleri küçük parçalara
ayırır. Bu parçalar maltoz , maltotrioz ve her biri iki, üç ve beş glikoz
içeren dekstrinleri sınırlar . Sadece limit dekskenleri, amilopektin kaynaklı
alfa (1-6) glikozidik bağ dalları içerirken, diğer iki bozulma ürünü düz
zincirlerde yapılandırılmıştır.
Kurumsal seo Amilaz ve
amiloz bir kez temas ettiğinde ve enzim işlevini yerine getirdikten sonra,
başka bir enzim takımı devreye girer . Bu enzimler, sükraz-izomaltaz kompleksi
olarak adlandırılır ve maltoz, maltotriozları parçalara ayırır ve dekstrinleri
tek tek glikoz ünitelerine sınırlar. Glikozlar daha sonra vücuda taşınır ve
hücre işlemlerinde enerji için kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder